Theater Tol, opgericht in 1998, is een Internationaal Muziektheater gezelschap uit Antwerpen (België). Het gezelschap gebruikt beelden, spel en muziek, nauwelijks gesproken tekst. De locatie is meestal de basis voor hun voorstellingen. De fysieke mogelijkheden van een locatie, maar ook de geschiedenis en sociale context zijn de inspiratiebronnen die Theater Tol gebruikt bij het creëren van een voorstelling.

De groep bestaat uit een vaste kern,  die per productie wordt samen gebracht door artistiek directeur Lot Seuntjens: costumière, dramaturg, geluid- en licht technici, ontwerpers, componisten, video-editors, productie leiders, muzikanten, dansers, acteurs en actrices.  Het gezelschap speelt niet in de conventionele theaterzalen, maar geeft de voorkeur aan ‘ongewone’ locaties: de site van een oude fabriek, een park, een marktplein, een strand of de oever van een rivier. 's Zomers en 's winters wordt in openlucht gespeeld. Soms worden voorstellingen op maat gemaakt voor een locatie of in samenwerking met andere kunstenaars en theatergezelschappen. 

Het gezelschap trad reeds op in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Andorra, Griekenland, Roemenië, Letland, Kroatië, Polen, Zwitserland, Monaco, Rusland, Israël, Singapore, Indië, Ibiza, Costa Rica, Mexico, Brazilië, Japan, Chili, Taiwan, Thailand, Zuid-Korea, Australië en Canada.

Theater Tol werkt gedetailleerd, poëtisch, en communiceert door middel van een originele en ongewone visuele en muzikale taal.